En Kopp Zen ] Nyheter, info ] [ Boksidan ] Galleriet ] Pressklipp ] Om oss ] Hitta ] Kontakt ] Länkar ]

En kopp Zen, Celina Huangs debutbok.

En kopp zen är Celina Huangs debut i författarskap. Det är en handbok som Celina Huang har skrivit med stor omsorg, att med enkla ord och zenkonst som hon målat, kunna ge sina läsare inblick och inspiration om zen. Författaren har skrivit boken efter flera års självstudier och forskning inom österländsk konst och zenfilosofi. Boken är upplagd på ett speciellt sätt som vill ge den riktiga meningen med livet enligt zen. Enkelhet.

Format: 210x297mm / Utg.år: 2006 / 34 sidor

Pris 168 kr + ev. porto.

Köp den av Celina på En Kopp Zen,
 
beställ den på nätet hos www.books-on-demand.com (Visby)

eller hos www.bokus.com


Ur innehållet

 

 

 

     Författarens ord

Vad är zen? frågar en människa. Vad är en ocean? frågar en fisk. Zen är allas mål och samtidigt vägen dit. Det är ett skämt i själva skämtet och går inte, som skämt, att förklara. Antingen skrattar man åt det eller så förstår man ingenting alls. Enligt österländsk uppfattning är zen ingenting som skall kunna förklaras, det är något man upplever.

 

     Zen har varit en del av österländsk konst allt sedan buddismen har funnits.   Buddistisk konst har alltid varit störst i Kina, där zen är huvudessensen av hela  skönheten. Som Dr. Suzuki säger i sin bok Zen buddhism and its influence, ”Prakten, storheten och den outsinliga naturen är i oss människor, medan känsligheten och den mystiska ovissheten av själen ligger i naturens famn”. För zenkonstnärer är naturen och människan ett. De behöver inte kämpa mot varandra. Det är därför när en zenkonstnär målar ett landskap målar han en del av sig själv också. Det sägs att man inte ser på kinesiska målningar, utan man promenerar i dem och går in i konstnärens sinne. I kinesisk konst använder man sig mycket av tomma utrymmen, och en bild får aldrig vara bunden av sin ram. Utrymmet är intet som samtidigt symboliserar allting. Det är att förena allting i intet. Det är zen. 

 

     Zenkonst fördes över och utvecklades vidare i grannländerna.  Som Andreas Eckardt, i sin History of korean art, säger ” Korea fick sin skrift och litteratur, filosofi och religion, confuscianism, taoism och buddism av Kina, som i sin tur gav det vidare till Japan. Samma sak hände med den buddistiska konsten också, fast medan Kina inte kunde utveckla detta vidare, har Japan och resten av österländska grannländer fortsatt med det som Kina länge strävat efter för zenkonsten. Att veta var gränsen går. Det österländsk konst har utvecklats till idag, att med minsta uttryck från konstnären, det maximala lämnas kvar för beundraren att fylla i.

 

        Som jag sade tidigare, zen är ingenting att förklara, utan man upplever den.  Med den här boken, som innehåller tio enkla ord och målningar som jag har målat med hjälp av zentänkande, hoppas jag kunna ge mina läsare en underbar gåva:

Att få uppleva zen!

- Celina Huang -

 

 

 
   

 

© En Kopp Zen, 073-767 36 61

www.enkoppzen.se

Webbsidan är uppdaterad: 2011-06-28